«Gamlekaien» er betegnelsen på kaien som hører til sjøtunet Holmen 13 og 15. De første rutebåtene som kom til Skudeneshavn på 1700 og 1800 tallet brukte denne kaien. Da Dampskipene begynte å komme på 1900 tallet ble den offentlige kaien flyttet lenger sør, til kaien ved Tåkelurfabrikken.

Hovedhuset fikk kongelig bevilling som gjestgiveri i 1771. Gudrun Jacobsen og hennes mann kjøpte eiendommen tidlig på 1900 tallet, og det har siden da vært benyttet som privat bolig.
I mai 2016 kjøpte Gjestfrie Hus AS eiendommen og har planer om å tilbakeføre eiendommen til gjestgiveri.

Sjøhuset ble opprinnelig bygget som saltebod. Da sildefisket var over ble hovedetasjen i sjøhuset bygget om til systu for blondeproduksjon. Det ble da satt inn store vinduer i Sweitser-stil som skulle gi tilstrekkelig dagslys til syerskene. Herav navnet «Blondefabrikken».

Eiendommen er nabo til Museumet i Mælandsgården, og Blondefabrikken ble i flere år benyttet av museumet for utstilling av jordbruksredskaper. Fra oktober 2015 har Galleri Gudrid benyttet lokalene i Blondefabrikken til sin atelier og galleri-virksomhet. Opprinnelig bilde Holmen 13